Mam na imię Krzysiek, mam trzydzieści dwa lata i od pięciu lat prowadzę własną małą kancelarię prawną. Brzmi poważnie, prawda? Tylko że po godzinach, gdy zamykam segregatory i wyłączam służbowy telefon, staję się kimś zupełnie innym. Staję się facetem, który lubi poczuć ten dreszczyk, gdy kółko ruletki zwalnia, a ja wstrzymuję oddech. I nie, nie chodzi mi o jakieś miliony, bo w życiu nie udało mi się zgarnąć nic wielkiego. Kilkaset złotych, czasem tysiąc, ale to nie o kasę tu chodzi.

Wszystko zaczęło się dwa lata temu, w deszczowy wtorek. Siedziałem w biurze do dwudziestej drugiej, bo klient zmienił zdanie co do umowy po raz piąty. Głowa mi pękała, oczy piekły od monitora, a w domu czekała pusta lodówka i milczący kot. Wsiadłem w auto, ale zamiast jechać do sklepu, skręciłem w stronę starego osiedla. Tam, w piwnicy jednego z bloków, mieścił się mały, na wpół legalny punkt z maszynami. Pamiętam, że wszedłem tam przypadkiem, szukając paczkomatu. Zamiast paczki znalazłem hałas, papierosowy dym i kilka zaciągniętych rolet. Wrzuciłem dwadzieścia złotych w automat z owocami. Wygrałem sto. I tak to się zaczęło.

Przez kilka miesięcy odwiedzałem to miejsce regularnie. Nie potrafię tego racjonalnie wytłumaczyć. Może to było zmęczenie, może potrzeba oderwania się od paragrafów i przepisów. W każdym razie, pewnego wieczoru ktoś z personelu szepnął mi, że są lepsze opcje. Że w domu, z herbatą, bez smrodu i bez pośpiechu. Pokazał mi na telefonie stronę. Zapamiętałem tamten moment dokładnie, bo pomyślałem: „No dobra, spróbuję”. Kiedy wróciłem do mieszkania, od razu odpaliłem laptopa. Proces zakładania konta był prostszy, niż zakładanie konta w banku. Wpisałem dane, potwierdziłem maila i zanim zdążyłem się zastanowić, miałem już dostęp. To był właśnie ten moment, kiedy po raz pierwszy zobaczyłem opcję vavada rejestracja, ale nie od razu zrozumiałem, jak bardzo to zmieni moje wieczory.

Pamiętam swoją pierwszą grę online. Wybrałem prosty slot z lat 80, takie wirtualne wiśnie i siódemki. Postawiłem dziesięć złotych. Przez pierwsze pięć minut czułem się jak idiota, bo przegrałem pięć spinów z rzędu. Ale potem, nagle, trafiłem trzy siódemki. Ekran rozbłysł, a na koncie pojawiło się sto pięćdziesiąt złotych. Siedziałem w samych bokserkach, pijąc zimną kawę i uśmiechałem się jak głupi. To było coś więcej niż wygrana. To była nagroda za ten parszywy dzień.

Od tamtej pory wkręciłem się na dobre. Ale uwaga – to nie jest historia o uzależnieniu, bo potrafię zachować umiar. Mam zasadę: nigdy nie gram pod wpływem stresu ani alkoholu. I zawsze ustalam limit. Na przykład w zeszłym tygodniu, w sobotę, żona pojechała do mamy na cały weekend. Zostałem sam. Wstałem o dziewiątej, zrobiłem sobie jajecznicę, a potem rozsiadłem się na kanapie. Włączyłem laptopa i przez dwie godziny grałem w żywe gry z krupierem. To jest coś niesamowitego. Facet w koszuli, z krawatem, rzuca kule, a ty siedzisz w dresie i czujesz się jak w Las Vegas. Tylko że bez tłumów i bez smrodu potu.

Tamtego dnia miałem świetną passę. Grałem w blackjacka. Z początku szedłem jak burza, podwajałem stawki, wygrywałem rozdanie za rozdaniem. W pewnym momencie miałem na koncie siedemset złotych. Pomyślałem wtedy: „Krzysiek, spadasz”. Ale nie, facet we mnie wygrał. Zostałem. I oczywiście przegrałem prawie wszystko. Zostało mi sto dwadzieścia. I wiecie co? Wcale nie żałowałem. Bo ta godzina emocji była warta więcej niż te pieniądze.

Wielu znajomych mówi mi: „Krzysiek, hazard to zło”. A ja im odpowiadam: „Wszystko jest złem, jeśli nie masz głowy”. Ja traktuję to jak formę rozrywki, trochę jak kino czy koncert. Tylko że zamiast patrzeć na ekran, sam decydujesz o akcji. I to jest piękne. Na przykład w zeszłym miesiącu, po całym tygodniu przesiedzenia w sądzie, wróciłem do domu tak zmęczony, że nie miałem siły nawet na serial. Włączyłem więc konto, postawiłem dwa złote na ruletkę. Wypadł mój numer. Wygrałem sześćdziesiąt. Poszedłem spać z uśmiechem.

Коментирај
0